2016. március 26., szombat

ENTERIŐTERVEZÉS



Ha van lakásod, otthonod, de nem fogadtál hozzá lakberendezőt, hanem magad rendezted be, akkor már terveztél enteriőrt. Hiszen az nem más, mint egy helyiség hangulatának, stílusának, színeinek megadása bútorokkal, tapétával, fényekkel... csak éppen olyan flancosan "külföldiül" mondva. Gyakorlatilag mindenki foglalkozik enteriőrtervezéssel, amikor megvesz egy bútordarabot, vagy akár egy függönyt. Csak éppen nem tudatosan. 
Számtalan tanulmány (és a tanfolyamokon számtalan tanóra) foglakozik azzal, hogy milyen hatással van az emberre egy-egy enteriőr. A színekről már az általános iskolában megtanultuk, hogy melyek a hideg és melyek a meleg színek... Szóval tudjuk, mégsem alkalmazzuk tudatosan. Néha teljesen közömbös (semmilyen), néha pedig borzalmasan nyugtalanító környezetet teremtünk magunk köré. 
Lehetnek a tárgyak, bútorok, textilek, képek...önmagukban szépek, karakteresek, nyugalmat árasztóak...vagy bármit sugalhatnak, de ha egymáshoz nem illeszkednek, akkor zavaróak lesznek vagy éppenséggel kioltják egymás hatását. 

PARTI DEKORÁCIÓ 


Mivel ez a blog javarészt a bulik és partik szervezésével foglalkozik, én most a bulik és partik enteriőrjének a kialakításáról szeretnék írni. Egy roppant egyszerű példával szeretnék élni. Van mondjuk egy ilyen gyönyörű, elegáns szecessziós tapétával borított helyiségünk. Miért ne lenne, hiszen most pont ez az egyik divatirányzat. Ezt teljesen másképpen lehet feldobni és ünnepivé varázsolni, mint egy sima fehér falú helyiséget.Itt nem fog olyan jól mutatni például egy ilyen mintájú és színvilágú dekoráció, mert nem is fog látszani. 

Az üzletben a kezedbe veszed, szupernek találod, beleszeretsz, aztán amikor megvásároltad hazavitted és boldogan felakasztottad, rájössz, hogy ez nem volt jó választás. Képzeld el ezt az önmagában mutatós lampiont egy retró mintázatú tapéta előtt. Hűűűű...

Az még a jobbik eset, ha beleolvad a környezetbe, de elképzelhető, hogy egy roppant nyugtalanító, kaotikus hatást érsz el vele. Te elköltöttél egy csomó pénzt, a vendégeid meg nem tudják, mi a baj.

Az ilyen bonyolult mintázatú  és cirkalmas bútorzatú enteriőrbe leginkább az egyszínű, maximum a pöttyös vagy csíkos mintázatú dekoráció lesz ízléses és mutatós. Egy bulihoz feldobott, de nem idegesítő hangulat kell, ezért válassz kiegészítő színeket, amik feltűnőek ugyan, de harmonizálnak a háttérrel.
Legkönnyebben dekorálható persze a fehér vagy a krémszínű háttér. Én a saját otthonom kialakításakor nagyon azon voltam, hogy egy teljesen pasztell, egyszínű alapot hozzak létre, ami egyáltalán nem függ a divattól és ezt az alapot majd a hangulatom, az évszakok és az ünnepek függvényében épp olyanra alakítsam, amilyenre éppen szeretném aktuálisan.


Ez így önmagában rettentően rideg. Ámde képzeld el, hogy veszel pár méter textíliát, varrsz néhány párnahuzatot, teszel egy csokor virágot és készen van a megújult enteriőröd. Megtoldod néhány kiegészítővel, aprósággal, képpel és csodás..


.....ráadásul, lássuk be, nem olyan nagy költség, mint áttapétáztatni az egészlakást vagy új kanapét venni, mert meguntuk a mintáját...


Valaha úgy terveztem, hogy az évszakok változásával mindig lecserélgetem majd az aktuális dizájnt. Lesz néhány nagyobb tároló dobozom és abban színek és stílusok szerint fognak a sorukra várni az aktuális pokrócok, párnahuzatok, kaspók, képkeretek és kiegészítők, hogy pár ezer forintból újjávarázsoljam a hangulatot. Egy doboznyi vidám tavaszi kombináció (fűzöld, sárga pink... pöttyös és virágos) el is készült, de még várat magára, mert még nem untam meg a bordó, drapp szivecskés verziót, amiről egy másik bejegyzésben írtam is. Mindenesetre az biztos, hogy egy fehér vagy natúr alap sokkal jobban öltöztethető, dekorálható, alakítható kedvünkre.




Egyes bulikhoz én is leszedtem már a bordó kiegészítőket és megváltam a kedvenc székpárnáimtól is, sőt még fehér lepedőket sem átalltam felteríteni az egységes stílus jegyében, mert lássuk be, a harmónia és a mutatósság együtt kell, hogy járjon a jó hangulat megteremtésében is. Hogy a vendégek kellemesen érezzék magukat és hatással legyen rájuk a környezet is.









MERT AZ ENTERIŐRTERVEZÉSNEK A CÉLJA ÉPPEN A KÜLÖNBÖZŐ HATÁSOK ELÉRÉSE. NEM CSAK A LÁTVÁNY, HANEM HOGY AZ ADOTT MILIŐBEN ÉREZZÜK JÓL MAGUNKAT.

*****

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése