2016. március 17., csütörtök

HÁZIBULI vagy szórakozóhely?



Attól függ, hogy mi a cél? Attól függ, hogy kinek lesz? Attól függ, hogy hány emberre számítsunk? És még függ kb 1000 dologtól.

Fiatalkoromban sokszor voltam Kanadában. Ott éltek a keresztanyámék egy luxuslakótelepen. Ott nem számított luxusnak, de az én mércémmel mérve az volt, sőt a mai napig is az. Toronyházak, amiből 4 darab fogott közre egy kis teret, ahol szupermarket, DM, patika, stb volt. A 4 sarkon egy-egy kis park korcsolyapályával, teniszpályával, füves-parkos kutyasétáltatóval. Eddig hasonló, mint nálunk, csak egy kicsit szebb. A házakhoz egy-egy főállású gondnok tartozott, amolyan éjjel nappal elérhető házmester, aki a karbantartásért és a takarításért felelt. Ez is stimmel, ilyen nálunk is van. Vagy volt.
Ami már kissé más, az a folyosókon lévő, süppedős szőnyeg, selyemtapétás falak, faburkolatú lift, mint egy szállodában. 
És a lényeg: minden ház aljában egy-egy közös helyiség.
Az egyikben egy hatalmas mosókonyha tucatnyi géppel, kényelmes fotelekkel, ha meg szeretnéd várni a mosásod lejártát, de átmehettél a másik házban lévő konditerembe is, vagy a harmadik házban lévő uszoda-szaunába is.
A legérdekesebb (amiért mindezt leírtam) a negyedik ház aljában lévő party room. Azt hiszem 2 volt belőle vagy talán 3.
Bárki igénybe vehette a sok-sok lakó közül. Csak be kellett jelentkezni, lefoglalni a kívánt időpontra és a gondnok 24 órával előtte átadta a kulcsokat. Letettél 20 dollárt a takarításért, meg vagy 100-200 kauciót a rongálási károkért (amit persze visszakaptál, ha nem esett galiba) és mehetett a buli.
A Party Room

Egy nagy helyiség az alagsorban mindennel felszerelve. Nyitott konyha hosszú bárpulttal, rengeteg pohárral, tányérral, tállal,...edényekkel, mosogatóval, gépekkel, hűtővel mint egy apartmantban nyaraláskor.
Egy nappali, jó nagy tánctérrel, fotelekkel, puffokkal, asztalkákkal és persze zenelejátszók, hangfalak, kivetítő...és hangulatfények. És voltak természetesen mosdók is. Ennyi. 
Vihetted a vendégeidet, a kajákat, piákat, zenéket, játékokat... amit csak szerettél volna. Házibulit tarthattál, de mégsem otthon. Másnap meg szépen kitakarította a gondnok.
Ez nekem borzasztóan tetszett, abban a koromban, amikor itthon gimisként egyik házibuliból nyomultunk a másikba, már ha a szülők megengedték vagy nem is tudtak róla, és soha nem fértünk el a mini panelkonyhákban, nem volt elég a pohár, vagy jól kikaptunk a boros kólával leöntött kanapé miatt.
Szóval beleszerettem a party roomba. Én is tervezek egyet magamnak. :)


Vissza az alapkérdéshez
Sok érv szól a házibuli mellett is, meg a nyilvános helyen rendezett parti mellett is. Nem árt ezeket alaposan megfontolni, de ha a "tök mindegy"nél tartunk, akkor nézzük elsősorban az ünnepelt vágyait.
Az nyilvánvaló, hogy egy 200 fős esküvőből nem tudunk házibulit csinálni, vagy ha a csemeténk lézerharcot akar vívni, azt sem otthon fogjuk megejteni, de a szülinapok zömét, lánybúcsút, évfordulókat simán megtarthatjuk otthon is. Nyilvánvalóan olcsóbb lesz. Meg nyilvánvalóan több takarítást fog maga után vonni. De sokkal nagyobb teret kapnak az ötleteink, vetíthetünk képeket, az a zene szólhat, amit a legjobban szeretünk, játszhatunk, és úgy általában szabadon programozhatunk. És nincs záróra! Még a legkisebb lakásokban is nagyon jó bulikat lehet szervezni.
Nem kell ettől még belerokkannunk a sütés-főzésbe, mert tapasztalataim szerint a vendégek boldogan összehordják tudásuk legjavát és így sokkal többfogásos és változatos harapnivaló készlethez jutunk.
A papír-vagy műanyag poharak és tányérok pedig igazán nem kerülnek sokba, hogy megkönnyítsék a dolgunkat, sőt egy-egy színkombinációval például még a hangulatot is fokozhatjuk. Erről írtam már egy másik bejegyzésemben is.


Persze a szórakozóhelyi mulatozásnak más hangulata van, kevésbé bensőséges, kevésbé harmonikus és sokkal drágább,viszont a kimozdulás jót tesz néha. Arra nem kell különösebben készülnünk és utómunkálatok sem terhelnek minket. Ki lehet engedni a hangunkat és extrém dolgokat is meg lehet csinálni. Néha jólesik. A vendéglátóhelyekre is el lehet vinni a kivetítőt, zenéket...bármit, csak előre egyeztetni kell. Szóval mindkettőnek megvan a maga előnye és hátránya és mindkettőnek megvan a maga létjogosultsága is. Mindkettővel akad tapasztalatom bőségesen. Szóval választhatunk bármit, csak legyen egyedi, stílusos és emlékezetes. Ezért szoktam csinálni a partik után a naplókat,albumokat, és scrapbookokat (erről is szól egy bejegyzésem),  mert egy-egy szürke téli estén ha előszedjük az emlékeinket, az napsugarat tud csalni a lelkünkbe.

Mert bulizni jó. Készülni rá klassz. Emlékezni rá pedig szuper.

*******************************************************************


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése