2016. március 20., vasárnap

GYORS SÜTIK, TORTAKRÉMEK



Nem terveztem receptoldalt írni, az akad fenn a neten millió, én is onnan merítek időnként, de néhány olyan receptet meg szeretnék veletek osztani, amiket pillanatok alatt el lehet készíteni, nagyon egyszerűek és mindig bejönnek a gyerek és a felnőtt partikon egyaránt. Néha a legegyszerűbb a legjobb.

VAJAS KEKSZ  Ezerféle variációban.... elkészíted az alapmasszát és elosztod 2-3-4 felé és beízesíted azokat a kupacokat ahogyan csak szeretnéd.... Keverhetsz hozzá kakaót, fahéjat, darált mákot, diót, csokidarabokat, kókuszt, aprított pörkölt mogyorót, aszalt gyümölcsöt...bármit. Tuti siker!
HOZZÁVALÓK:
25 dk liszt
15 dk vaj
7 dk porcukor
késhegynyi sütőpor
kis vanília aroma
A vajat felolvasztod és a többi hozzávalóval együtt egy puha krémes masszává gyúrod. Formázz belőle golyókat, kissé lapítsd el és mehet a sütőbe. 170°C-on kb 10-15 perc alatt kész

DÁN VAJAS KEKSZ
30 dk liszt
20 dk vaj (nem margarin)
10 dk porcukor
1 tojás
1 ek vanília aroma
csipet só
A száraz hozzávalókat elkevered, belemorzsod a vajat, hozzálöttyinted a vaniliát, a tojást és jól elkevered. Kanállal is halmozhatod sütőlapra, vagy habzsákból is nyomhatod, a lényeg hogy 200°C-on 8-10 perc alatt lesz kész.

Sós süti receptek közül nincs egyszerűbb, és finomabb,mint túrós alapú egyensúly tészta. Ezt is összegyúrod pillanatok alatt, aztán beteszed egy kicsit a hűtőbe, hogy utána ki tudd nyújtani lisztezett deszkán kb 1 cm vastagra. Felcsíkozhatod,  kiszúróval szaggathatod...mehet rá sajt, szezámmag, lenmag...tök mindegy. Isteni lesz.
Hozzávalók
25 dk túró
25 dk vaj vagy Ráma
25 dk liszt
2,5 kávéskanál só
(én ennek a dupláját szoktam csinálni egy-egy bulira).
A legjobb benne, hogy nagyon sokáig eláll és napok múlva is fincsi puha.


Megosztom veletek most a tortáimhoz használt krémek receptjét is. Ezekben is az a jó, hogy van egy alaprecepted és úgy ízesíted, ahogy csak akarod, mindenképpen nagyon-nagyon finom lesz...
Több féle krémet használok, az első a barátnőm anyukájának a régi receptje, a második, az saját fejlesztésem és oltári jó szerintem.

ALAP TORTAKRÉM RECEPT
Dió, mogyoró, mandula, kókusz, gesztenye, grillázs tortához

2,5 l tej
4 dk liszt
1 tojás......ezt jó símára kutyulod, majd állandó keverés mellet sűrűre főzöd. Hűlni hagyod.
majd
15 dk vajat felolvasztasz 
15 dk porcukrot.belekeversz
ha mindkettő krémkellék kihűlt, szépen simára összekevered az egészet. Ezután ízesíted.
Tehetsz bele 10-15 dk darált diót, pörkölt mogyorót, mandulát, kókuszreszeléket, vanília aromát, gesztenyemasszát...amit csak szeretnél.
Ez így is egy remek kis könnyű krém, de még könnyítheted egy kis felvert tejszínnel. Ez egy kis tortába elegendő, normál vagy nagyobb tortába én a dupláját szoktam elkészíteni és beleteszek egy felvert 2dl-es Hulalát is, ha olyan kedvem szottyan.

 A LEGEGYSZERŰBB ÉS LEGFINOMABB CSOKIKRÉM, ALIAS TRÜFFEL
Na ez egészen biztos, hogy verhetetlen. Ha elmondom valakinek, mindig néznek rám, hogy "csak ennyi?" Igen, csak ennyi.

Oké tejszínt vagy Hulalát használok, mert ez az,ami tutira felverődik. Csokiból pedig a trüffelhez a Schogetten a kedvencem, esetleg a Tibi, de kísérletezz nyugodtan!

A trüffel,az tejszínnel felfőzött csoki kihűtve, felverve. Minél több a csoki, annál keményebb a trüffel - logikus :) Ha felnőttnek készül, akkor csupa étcsokit használok, ha gyerekeknek, akkor az egyik táblát lecserélem tejcsokira. De ugyebár az étcsoki is tejes lesz, ha tejszínnel felfőzzük.

1 dl tejszín + 1 tábla csoki, az golyónak jó, olyan kemény lesz. Tortakrémhez kicsit lágyabb kell. Ehhez mondjuk nem, ennek kemény volt a krémje, hogy a röfik ne süllyedjenek bele.


Sajna ez nem saját ötlet, hanem az internetről koppintottam a "dizájnt".
De akkor is én készítettem :)

Csokoládés tortakrém

1 zacskó tejszín (2,5 dl)
2 tábla étcsoki ( vagy egy kicsit kevesebb)
Általában fél liter Oké tejszínt szoktam 3-4 Schogetten étcsokival felfőzni. Hagyom kihűlni, és ha teljesen hideg, akkor felverem. Ennyi. Hihetetlen, ugye? Meglátod, mennyei!!



LEGEGYSZERŰBB NARANCSKRÉM
vagy ananász, barack, meggy, szőlő...

egy zacskó tejszínes vagy vaníliás pudingpor 
2-3 ek tej
3 dl frissen facsart narancslé, ( Ez kb 5-6 narancs leve) vagy rostos 100%gyümölcslé
3 ek cukor
1 ek teavaj
2dl Hulala felverve

A pudingot elkeverjük a picike tejben, felöntjük a gyümölcslével és a cukorral, majd felfőzzük. Jó sűrű lesz, de nem baj, majd a tejszín fellágyítja. 
Ha kihűlt teljesen , hozzáadjuk a felvert tejszínt. És kész.
Én ezt rétegezni szoktam keserűcsoki krémmel....Mit ne mondjak, mennyei.


A fondant receptet egy másik bejegyzésben találjátok meg.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése