2016. március 26., szombat

HÚSVÉTI TORTA



Egy másik bejegyzésemben ( a bulisüti receptek között ) leírtam néhány nagyon egyszerű és nagyon finom tortakrémet, amiket én a legszívesebben készítek el. Egyrészt elronthatatlanok, másrészt mindig sikert aratnak. Ott találod meg a narancskrém és a csokikrém receptjét is. De a narancs számomra téli krém. A dióval, gesztenyével együtt. A tavasz "feelinghez" valami könnyebb dukál. Az idei locsolóbulira tojáslikőr tortát akartam készíteni, mert hogy az tutira passzol a húsvéthoz, de a barátnőim inkább az epertortára voksoltak a tojáslikőrrel szemben. Pedig nem is antialkoholisták. De ha eper, hát legyen eper. Velem lehet beszélni. 

Az is passzol a könnyed tavaszi hangulathoz. Egy légies eperkrém. Lehet joghurtos is, de én a túrós változatot jobban szeretem. Bár ilyenkor húsvét táján még nincsen friss eper, de kivételesen ehhez a krémhez még jobb is a mirelite eper.

EPERKRÉM:

25 dk túró, egy nagy pohár tejföl
porcukor ízlés szerint (kb 20 dk)
2dl Hulala
kb 60 dk fagyasztott eper
Ha dobozosat veszünk, akkor 2 doboz eper mindenképpen kell, de ha a fagyasztónkból bányásszuk ki, akkor minél több legyen! 
Egy műanyag tálra ráállítom a szűrőt, abba öntöm a fagyos epret és jól beszórom porcukorral, meg is forgatom benne kicsit. Ahogy olvad fel az eper, isteni, sűrű eperlé fog az edényünkbe összegyűlni.

A túrót és a pohár tejfölt botmixerrel összetrutyizom és csorgatom bele lassan az eperlevet, folyton keverve, hogy ne legyen túl folyékony, de azért mégis lágy legyen. Ha babapiskótával rétegezem, vagy akár keksszel, akkor lehet folyékonyabb, tortába tölteni picit sűrűbbre hagyom. Mindenképpen mennyei. A jó édes eperlé mellé nem nagyon szoktam még plusz cukrot tenni, de ez ízlés dolga. 2 dl felvert tejszínt még beleforgatok és mehet a piskótára. 

Egy epertorta elkészítésének fényképes leírása a Húsvéti kaland című bejegyzésemben található..

Azért szeretem ezeket a krémeket, mert nincsenek szigorú szabályok, pontos mennyiségek. Raksz, amennyi van és mindenképp finom lesz. Lehet csupa eperlé és kevesebb túró, több túró és csak eperlé tejföl helyett...
A Hulalát pedig azért szeretem, mert mindig klassz kemény habom lesz, bár a valódi tejszín meg finomabb.
Rászórom az epret a lapokra, a krémet pedig rásimítom. Minden emeletre egy doboznyi eper az ideális egy normál kis tortánál. Természetesen a nagyobb lapokra több eper, több túró, több krém.
Pár órára beteszem a hűtőbe, hogy a piskóta jól megszívja magát.

Juszt is leírom a tojáslikőr krémet, hátha valaki örül neki...

TOJÁSLIKŐRKRÉM TORTÁBA:
1 cs. pudingpor
3-4 dl tojáslikőr
5 dk teavaj
2dl Hulala
A pudingport felfőzöm a tojáslikőrrel (ha édesebben szeretnéd, pár kanál cukor is mehet bele). Ha már sűrű, leveszem a tűzről, és még melegen belekeverek egy fél teavajat. Hagyom teljesen kihűlni, majd belekeverem a felvert tejszínt is. Egyszerű és nagyszerű! Saját találmányom és megcsináltam már whiskykrém likőrrel is. Nagyon fincsi lett.

De ugyebár az idei húsvéti buli tortám epres lesz, mert ez volt a kívánalom:) Holnap készítem csak tehát nincs róla még fotó. A korábbiakról van.


HÚSVÉTI TORTA ötletek







A korábbi évek tortái (2013 előttiek) sajna nincsenek meg, letörlődtek egyszer egy kis laptop baleset folytán, de szerencsére fényképen megvan mind.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése